Burgemeester Jannewietske de Vries legt uit waarom we juist nu met dit bericht naar buiten komt: “Yn 2019, yn de lêste Snitswike, hawwe wy in soad oerlêst hân as gefolch fan de ferkeap en it brûken fan gniisgas. Mei de Snitswike foar de doar wolle wy dat no foarkomme en it probleem struktureel oanpakke.”
Handhaving in Súdwest-Fryslân
Hoewel lachgas nog niet in de Opiumwet is opgenomen als verboden middel, is de verkoop van lachgas in onze gemeente verboden in de horeca en op straat, door het ventverbod. Het beleid is in juni 2021 in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) opgenomen. De BOA’s gaan hier zichtbaar op handhaven.
De verkoop door particulieren op straat én horecabedrijven wordt hard aangepakt met dwangsommen die kunnen oplopen tot 50.000 euro per overtreding.
Gebruik lachgas nóg niet verboden
Hoewel de verkoop van lachgas verboden is, is het gebruik ervan nog niet verboden. Lachgas is vooralsnog niet opgenomen op de lijst van verboden middelen in de Opiumwet. Burgemeester De Vries heeft toch een boodschap voor gebruikers en geïnteresseerden in de drug: “Gniisgas klinkt miskien nijsgjirrich, mar it is troep, net goed foar dyn sûnens en de feiligens fan dysels en de minsken om dy hinne. It is it risiko net wurdich.”
Wat is lachgas?
Lachgas is een onzichtbaar gas. Het ruikt zoet en heeft ook een zoete smaak. Vroeger werd lachgas medisch veel gebruikt om mensen onder narcose te brengen. Tegenwoordig wordt lachgas veel als drug gebruikt. Het verschil tussen beide toepassingen zit in de samenstelling van het lachgas. Bij het medicinaal gebruik werd het lachgas vermengd met zuurstof. Daarmee voldeed het aan de eisen voor menselijke consumptie. Bij de toepassing als drug wordt het gas niet vermengd met zuurstof, waardoor het sterker is.
Effecten van lachgas
Door het inademen van lachgas kom je meteen in een roes die een paar minuten duurt. Soms moet je lachen, vandaar de naam lachgas. Je gaat dingen in je omgeving waziger zien. Geluid lijkt langzamer te gaan en klinkt anders.
De effecten zijn niet voor iedereen hetzelfde. Wat er met je gebeurt is afhankelijk van hoe je je voelt, hoe gezond je bent en in welke omgeving je lachgas gebruikt.
Risico’s van lachgas
Beschadiging hersenen: Doordat je brein in ontwikkeling is, is het extra kwetsbaar voor psychoactieve stoffen. Het is daarom waarschijnlijk dat lachgas slecht is voor de ontwikkeling van hersenen.
Je longen kunnen bevriezen: Adem lachgas nooit direct vanuit de gasfles in! Dat is levensgevaarlijk. Het gas is namelijk zo koud, dat je longen kunnen bevriezen. Ook je lippen, neus en stembanden kunnen bevriezen.
Zuurstoftekort: Het lachgas zorgt voor een zuurstoftekort in je hersenen. Hierdoor kun je hoofdpijn krijgen, duizelig worden en je evenwicht verliezen of flauw vallen (out gaan).
Slecht concentratievermogen: Hoewel de meeste effecten binnen 5 minuten zijn uitgewerkt, kun je nog uren last houden van concentratieverlies. Deelnemen aan het verkeer is dan ook erg gevaarlijk.
Blijvende gehoorschade: Ben je verkouden? Dan is lachgas extra gevaarlijk. De druk op je hoofd is door de verkoudheid al groter dan normaal. Gebruik je dan ook nog lachgas, dan kan je trommelvlies springen. Dit leidt tot oorpijn en kan voor altijd schade aan je gehoor opleveren.
Onvruchtbaarheid: Structureel gebruik van lachgas kan leiden tot onvruchtbaarheid of impotentie.
Zenuwschade: Doordat lachgas de werking van vitamine B12 blokkeert, kun je tintelingen, duizeligheid en een verdoofd gevoel in je vingers en tenen krijgen. Deze signalen moet je serieus nemen. Het kan beteken dat er zenuwschade aan je ruggenmerg begint te ontstaan wat kan leiden tot verlamming.
Ben je zwanger? Gebruik dan geen lachgas. Dit is schadelijk voor je ongeboren kind.