SNEEK - De gemeente financieel gezond houden en ondertussen blijven investeren in de toekomst. Dat is de kern van de Voorjaarsnota 2025 van de gemeente Súdwest-Fryslân. Hierin schetsen we de financiële kaders, kansen en risico’s voor de begroting van 2026.

De financiële situatie van gemeenten staat onder druk. Gemeenten krijgen steeds meer taken van het Rijk, maar minder geld om die uit te voeren. Het Rijk keert in 2026 €2,4 miljard minder uit aan het gemeentefonds. Daarom wordt 2026 ook wel het ‘ravijnjaar’ genoemd. Voor Súdwest-Fryslân betekent dit dat de gemeente €10,5 miljoen minder te besteden heeft dit jaar. Dit vraagt om scherpe keuzes. Wethouder Henk de Boer licht toe: “Wy wolle in earlike ferdieling fan lêsten en lusten foar ús ynwenners, ûndernimmers en besikers. Dat betsjut dat lokale belestingen omheech geane, mar wy bliuwe tagelyk ynvestearjen yn foarsjenningen, duorsumens en ynnovative technologyen.”

Voorzieningen op peil en gericht investeren

In essentiële maatschappelijke voorzieningen zoals zorg, onderwijs, sport en infrastructuur blijft de gemeente investeren. De gemeente kiest bewust voor een aanpak waarin geen achterstallig onderhoud ontstaat en waarin investeringen bijdragen aan een fijne samenleving. Dit omvat onder andere duurzame woningbouw, betere ondersteuning voor ondernemers en verbeterde (digitale) dienstverlening.

Innovatie en efficiëntie

Kosten besparen betekent niet alleen bezuinigen. Door te investeren in digitalisering en AI kunnen gemeentelijke processen efficiënter worden ingericht. Dit verlaagt de kosten op de lange termijn en verbetert de dienstverlening. Ook binnen de gemeentelijke organisatie worden keuzes gemaakt, zoals het beperken van externe inhuur en kritisch kijken naar werkprocessen.

Wat betekent dit voor inwoners?

De keuzes die nu gemaakt worden, hebben gevolgen voor iedereen. Voor inwoners en ondernemers betekent dit een stijging van lokale belastingen, maar daar tegenover staat dat de kwaliteit van voorzieningen en dienstverlening behouden blijft. Ook binnen de gemeentelijke organisatie worden aanpassingen doorgevoerd, zonder dat er sprake is van een reorganisatie.

Henk de Boer: "We wisten dat dit der oan kaam, dus binne we ferline jier al begûn mei in oanpak om ta te wurkjen nei in slutende mearjierrebegrutting. Dat slagget, mar we meitsje ús wol soargen oer de bydragen fan it Ryk. Mei alle gemeenten mei-inoar besykje we yn Den Haag dúdlik te meitsjen dat dit oars moat."

De gemeenteraad neemt in het najaar een besluit

De Voorjaarsnota 2025 bevat de kaders voor de begroting van 2026. De gemeenteraad beslist uiteindelijk over de begroting. In de raadsvergadering van 8 mei bespreekt de raad de Voorjaarsnota. Op 13 november 2025 stelt de raad de begroting voor 2026 vast. Dan is ook bekend hoeveel geld Súdwest-Fryslân precies krijgt van het Rijk.

Nederlandse vertaling quotes Henk de Boer:

“We willen een eerlijke verdeling van lasten en lusten voor onze inwoners, ondernemers en bezoekers. Dat betekent dat lokale belastingen stijgen, maar we blijven tegelijkertijd investeren in voorzieningen, duurzaamheid en innovatieve technologieën.”

“We wisten dat dit er aan kwam, dus zijn we vorig jaar al begonnen met een aanpak om toe te werken naar een sluitende meerjarenbegroting. Dat lukt, maar we maken ons wel zorgen over de bijdragen van het Rijk. Met alle gemeentes samen proberen we in Den Haag duidelijk te maken dat dit anders moet.”